Ungheni Business HUB – Centru de Suport în Afaceri
PROVOCĂRI ABORDATE
Colaborare insuficientă între actorii socio-economici cheie în vederea sprijinirii creării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii viabile - într-o economie de afaceri, este recunoscut faptul că guvernul, instituţiile de suport a businessului, cele de cercetare şi întreprinderile trebuie să coopereze în mod activ, întru utilizarea mai eficientă şi durabilă a potenţialului local.
Rata înaltă a șomajului în rîndul tinerilor, cultură antreprenorială redusă și participare redusă a femeilor și tinerilor în economie, lipsa motivației în rîndul tinerilor de a iniția afaceri - creşterea gradului de angajare şi diminuarea şomajului este un proces complex şi dinamic, care solicită o cooperare dintre stat şi partenerii interni şi externi privind intervenţiile de stimulare şi facilitare a angajării tinerilor în Republica Moldova. Inițierea și dezvoltarea afacerilor ar putea reprezenta o soluție pentru tinerii cu idei inovative, dar care, în cele mai multe cazuri, nu dispun de resursele financiare necesare, de cunoștințe şi abilități antreprenoriale. Cercetările sociologice arată că programele existente la nivel de tara sînt puțin cunoscute de tineri, iar cei care știu despre existența acestora au un nivel redus de încredere în corectitudinea și eficiența acestora.
Competitivitate redusă a IMM-urilor și lipsa balanței în dezvoltarea IMM-urilor în profil teritorial – se atestă nivel scăzut de competențe manageriale, tehnice și antreprenoriale ale persoanelor care au deja o afacere; capacități limitate și suport financiar redus pentru cercetare şi punerea în aplicare a rezultatelor științifice de perspectivă în afaceri, în scopul de a crea noi produse şi servicii. Proiectul va dezvolta activități axate pe instruirea agenţilor economici cum să-şi găsească parteneri externi de afaceri şi pe sporirea numărului de antreprenori informaţi despre cadrul legal care reglementează activitatea IMM-urilor, a activităților de comerț extern, etc.
OBIECTIVE
Obiectiv general: Contribuirea la dezvoltarea socială și economică sustenabilă în raioanele Ungheni, Călărași și Nisporeni prin crearea unei infrastructuri educaționale și de suport în afaceri.
Obiectiv specific 1: Consolidarea dialogului intersectorial (public-privat) structurat și sporirea conștientizării pentru a sprijini crearea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii viabile în raioanele Ungheni, Călărași și Nisporeni.
Obiectiv specific 2: Abilitarea și motivarea a 80 tineri creativi din raionale Ungheni, Călărași și Nisporeni pentru a-și dezvolta potențialul antreprenorial și a participa activ în economie.
Obiectiv specific 3: Susținerea, dezvoltarea și creșterea competitivității IMM-urilor: competențe mai bune în afaceri, accesarea piețelor noi și adaptarea inovațiilor.
ABORDARE
Abordarea cu care Ungheni Business HUB pornește la drum este de a stimula potențialul creativ și inovator din regiune, de a stârni comportamente și abordări antreprenoriale și de a forma profesioniști pentru o carieră de succes.
Proiectul îşi propune să genereze un efect pozitiv pe termen lung ca urmare a dezvoltării competențelor antreprenoriale. Astfel, pe de o parte Hub-ul se va concentra pe sprijinirea tinerilor care își doresc să deschidă o afacere inovativă, iar pe de altă parte accentul va fi pus și pe crearea unei comunități antreprenoriale regionale, iar pentru acest lucru vor fi organizate evenimente și programe relevante care să vină în sprijinul IMM-urilor în creștere.
SERVICII
Centrul de Suport în Afaceri - Ungheni Business HUB va oferi un pachet de servicii complexe, interconectate direct și orientate pe patru direcții:
REZULTATE SCONTATE
Ungheni Business HUB va contribui la consolidarea unui mediu de afaceri solid, colaborând cu instituţiile şi autorităţile administraţiei publice, precum şi cu structurile regionale, în scopul dezvoltării economico-sociale a regiunii, inclusiv prin parteneriate de tip public-privat. Astfel, acestă inițiativă va contribui la stimularea inițierii și dezvoltării afacerilor inovative, sporirea oportunităților de angajare și prosperitate regională, prin fortificarea parteneriatului dintre sectorul public și privat, crearea unui mediu antreprenorial și de învățare, asistență în managementul afacerilor, acces la servicii de instruire și coaching.
Pînă în martie 2020, proiectul va realiza următoarele:
PARTENERI
CONTACTE
Angela Ciocîrlan
Director de proiect
telefon: 069754815
e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.