În cadrul proiectului „Abilitarea femeilor prin Alianța de Conectare pentru Reziliență Pretutindeni în Moldova” (NE PASĂ în Moldova), finanțat printr-un grant al Institutului pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR) cu suportul Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Asociația Obștească „FĂCLIA”, împreună cu partenerii săi din regiunea Transnistreană Asociația Obștească „Stels Terra” (președinte Veaceslav Popescul), au contribuit la promovarea a integrării femeilor lidere în abordarea situațiilor dificile și luarea deciziilor, permițându-le să-și împlinească întregul potențial în asigurarea păcii și securității.
Proiectul a reunit organizații care au lucrat, cot la cot, pentru creșterea incluziunii diverselor grupuri în discuțiile privind pacea și securitatea, luarea deciziilor și încurajarea rezilienței în fața adversităților, prin Programului Inovativ de formare pentru femei lidere „Leadership sistemic - conectare, creștere și contribuție”. Genericul programului fiind „Femeile aduc PACEA - Prezență, Atitudine, Conectare, Echilibru, Acțiune”.
FĂCLIA și partenerii de proiect au implementat un ciclu complet de mentorat, colectând observații despre ceea ce funcționează și ce nu și reflectând asupra îmbunătățirilor care ar putea fi aduse, privind consolidarea participării femeilor și a tinerilor în construirea și susținerea păcii durabile”. Programul de mentorat a fost asigurat de Master Mentor, expert cu vaste cunoștințe și experiență în domenii relevante.
Pe de altă parte, eforturile au fost direcționate spre promovarea Agendei Femei Pace Securitate, prin prezentări publice, sesiuni de informare, ateliere de informare de grup online, obiectivele cărora au fost familiarizarea și aplicarea în funcție de necesitate a:
Din cauza că, studiile în domeniul leadership-ului sistemic atestă, că cercetarea empirică lipsește sau este limitată. Asociația Obștească „FĂCLIA” a desfășurat un studiu empiric asupra rolului femeilor în condițiile actuale și capacității lor de a răspunde la situațiilor de urgență.
Prin intermediul acestei analize ne-am propus să abordăm aspecte legate de modul în care femeile lidere din Republica Moldova acționează în comunitățile de apartenență, în organizațiile în care își desfășoară activitatea profesională și în spațiul privat, am identificat nevoile de formare și dezvoltare a femeilor lidere din diferite domenii de activitate.
Deoarece, credem cu tărie că, femeile ar trebui să aibă un rol activ în pace și securitate - ca mediatori și negociatori - și noi putem face mai mult pentru a le sprijini în realizarea acestui obiectiv, am lansat în cadrul acestui proiect și campania de colectare a poveștilor/istorioarelor cu femei ale acestui pământ. Prin această inițiativă am valorificat viața a cât mai multor femei și comunități din Republica Moldova.
Deci, rolul nostru a fost de a consolida rolul femeilor lider în procesele de pace, stabilitate și securitate de pe ambele maluri ale Nistrului.
Astfel, proiectul a fost concentrat pe împuternicirea femeilor lidere de pe ambele maluri ale râului Nistru pentru a juca un rol în promovarea securității, consolidarea păcii și rezilienței.
Femeile au un potențial important pentru societatea Republicii Moldova, dar nu este exploatat la justa valoare. Pentru ca societatea să devină sustenabilă și prosperă, femeile au nevoie de sprijin, încurajare și informare pentru a fi implicate în mod egal cu bărbații în procesul de luare a deciziilor și în rezolvarea problemelor comunității.
Proiectul a reunit organizații care au lucrat și vor lucra, în continuare, pentru creșterea incluziunii diverselor grupuri în discuțiile privind pacea și securitatea, luarea deciziilor și încurajarea rezilienței în fața adversităților.
Descoperă câțiva pași simpli spre echilibrul dintre carieră și viața personală!
Vino la prima șezătoare modernă pentru a discuta despre relația femeii cu munca, timpul liber, dar și pentru a descoperi multitudinea de perspective de dezvoltare ce vor fi prezentate în cadrul comunității „WE CARE în Moldova”.
- Ești dedicată complet muncii, dar îți dorești un echilibru dintre viața profesională și cea personală?
- Faci față cu succes tuturor sarcinilor, dar vrei să descoperi noi perspective de dezvoltare?
- Încerci să ții pasul schimbărilor, dar vrei să afli mai mult de la cei cu o experiență mai bogată?
Te așteptăm la prima Șezătoare Modernă de Leadership Sistemic organizată la Chișinău cu Oana Tănase, terapeut, coach pentru viață și carieră, facilitatoare din România.
De ce trebuie să vii la Șezătoarea Modernă de Leadership Sistemic?
Sunt doar câteva teme de discuții din cadrul întrunirii noastre. Venim cu o abordare diferită, pornind de la tradiția șezătorii.
Ce este de fapt o șezătoare? Acest ritual social conține și acum simplitatea eternă a lucrurilor esențiale, și anume că oamenii au nevoie să simtă că aparțin și că sunt conectați cu cei din jur, se pot baza unii pe ceilalți pentru sprijin și pentru a crește împreună și a onora ceea ce a fost creat sub forma comorilor familiare. Avem nevoie să ne respectăm și să învățăm unii de la alții.
Pe vremuri, în cadrul șezătorilor oamenii se strângeau cu mic, cu mare pentru a comunica și pentru a transmite mai departe înțelepciuni, experiențe din viață. Astăzi, ducem lipsa acestor întâlniri în care să ne putem bucura de diversitate și să putem învăța unii de la ceilalți.
În spiritual șezătorii, dialogul la care te invităm oferă posibilitatea participantelor să exploreze valorile și convingerile pe care le au pe tema relației lor cu munca și cu timpul liber și de asemenea, să asculte despre multitudinea de perspective prezente în cadrul comunității „WE CARE în Moldova”.
Aceasta este prima întrunire din seria Șezătorilor moderne la care vor participa concomitent patru generații de femei. Vom face schimb de experiență, vom împărtăși idei, cunoștințe și emoții pozitive.
În vremurile turbulente în care trăim, avem nevoie mai mult decât oricând de spiritul păcii și sperăm că Șezătoarea modernă va fi momentul de a ne reaminti că suntem conectați și că suntem împreună.
Experții noștri:
Vă așteptăm sâmbătă, 25 martie, ora 14.30 la Teatrul Fără Nume
Adresa: Chișinău, str. Sfatul Țării, 18
Costul biletului de participare este de 200 de lei.
Banii adunați din vânzarea biletelor vor fi oferiți sub formă de suport unei mame cu mulți copii, pentru inițierea unei mici afaceri.
Doritoarele de a participa la Șezătoarea Modernă se pot înscrie accesând acest link:
https://docs.google.com/forms/d/1AkK5KBXfDRMv3a667e20alyszNWMapuIi34AABtFSwk/edit
Pentru mai multe detalii: 068233484
*************************
Acest eveniment este organizat în cadrul proiectului „Abilitarea femeilor prin Alianța de Conectare pentru Reziliență Pretutindeni în Moldova” (NE PASĂ în Moldova), finanțat printr-un grant al Institutului pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR) cu suportul Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Fotografie de familie țesută în mileu - o inițiativă inedită a Femeilor acestui pământ pentru a aduce PACEA - Prezență, Atitudine, Conectare, Echilibru, Acțiune
Duminică, 5 februarie, la Chișinău a avut loc vernisajul "Fotografie de familie țesută în milieu", o expoziție de fotografii excepțională, plină de inspirație, trăiri și senzații.
Eveniment a fost unul de odihnă, relaxare și reflecție, unde participanții au avut oportunitatea de a se "teleporta" în secolul trecut și au aflat istoria femeilor puternice din acea perioadă.
Această expoziție inedită, ce prezintă viața unei femei casnice din România, născută în 1928, a fost prezentată de Ana-Cristina Irian, doctor în arte vizuale, cercetătoare din România: "Tot ceea ce am țesut ca fotografie a trebuit să poarte urma obiectului pe care l-am țesut, direcțiile pe care au mers firele țesute de doamna Ileana. Să privim cu mai multă atenție și grijă la fotografiile pe care le păstrăm, le avem de la bunici, părinți și să reușim să le aducem într-un context contemporan, ca ele să rămână mereu vii."
Exponatele sunt prezentate sub forma unor instalații vizuale în care sunt integrate fotografii artistice de familie și mileuri croșetate chiar de ea (bunica Ileana). Ideea a pornit de la un proiect despre lucrul de mână practicat de femeile din România în secolul trecut.
Angela Ciocîrlan, președinta Asociației "Făclia": "Acest model de a ne uita, de a privi și de a citi ce a fost semnificativ într-o familie, cum femeile dintr-o anumită perioadă au rezistat anumitor provocări, cum au putut să se unească și să mențină acest foc în vatră, bunătatea. Viziunea noastră este de fapt că femeile pot aduce pacea acolo unde trăiesc, acolo unde trăiesc, unde activează prin cuvânt, prin ceea ce fac, prin comunicare, compasiune, pace și iubire."
În cadrul evenimentului a fost prezentată și cercetarea sociologică în care au fost intervievate circa 100 de femei din Republica Moldova, cu privire la aspectul important, care le diferențiază pe femei în funcții de conducere, femeile lidere, stilul managerial inclusiv și participativ pe care îl adoptă orientat, spre performanță, numit "leadership transforma", care derivă din comportamentul lor feminin.
Prin intermediul acestei analize au fost abordate câteva aspecte legate de modul în care femeile lidere din Republica Moldova acționează în comunitățile de apartenență, în organizațiile în care își desfășoară activitatea profesională și în spațiul privat.
La eveniment au participat femei, reprezentante ale asociațiilor de femei din Cahul, Orhei, Ungheni și Chișinău care au vernisat obiecte valoroase confecționate cu multă răbdare și dragoste care reflectă semne și simboluri importante din viața poporului nostru, amintiri, recunoștință, grijă și răbdarea cu care au fost confecționate. Capitalul social este resursa importantă care ne ajută să fim reziliente și receptive în situațiile de crize neprevazute iar Alianța de Conectare prin Reziliență Pretutindeni în Moldova (NE PASĂ în Moldova), este o platformă de creștere, contribuție și conectare pentru a promova Femeile Pacea și Securitatea.
*************************************************************************************************************************
Evenimentul este organizat în cadrul proiectului "Abilitarea femeilor prin Alianța de Conectare pentru Reziliență Pretutindeni în Moldova" (NE PASĂ în Moldova), finanțat printr-un grant al Institutului pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR) cu suportul Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
„Astăzi, ai nevoie de un laptop și de o conexiune bună la internet pentru a avea acces liber la piața globală. În contextul în care mediul de afaceri, predominant tradițional, începe să se transforme prin digitalizare, antreprenoriatul începe să înflorească. Acestea fiind spuse, vă mulțumim pentru oportunitatea care ne-ați oferit-o: un laptop, o conexiune bună la internet și o oază nesecată de cunoștințe în acest domeniu fără de care nu putem exista, dar și curajul care ne este insuflat pentru a păși pe acest tărâm al antreprenoriatului digital”
Elena, femeia care în perioada 30 septembrie - 07 octombrie, a participat în mediu offline, alături de alte 16 beneficiare (din ediția IV) și au absolvit cursul GRATUIT: INIȚIERE ÎN ANTREPRENORIAT ȘI PROMOVARE ONLINE în cadrul programului WDC
Total 109 femei au absolvit cursul în ediția IV (offline și online)
Cursurile de instruire online/offline sunt realizate de A. O. „Făclia” în cadrul proiectului Women’s Digital Center organizat de către Centrul de Informații Universitare cu suportul financiar integral al Fundației Orange Moldova.
Citește mai departe: Educație digitală și antreprenorială pentru femei
Femeile din regiunile Ungheni și Cahul sunt mai aproape de independență financiară. Acest lucru va putea fi realizat în baza unui model de incluziune socio-economică, care le va oferi posibilitatea să se dezvolte profesional, să se angajeze în câmpul muncii sau să ajungă la activități generatoare de venituri. Structura acestui model de incluziune a fost discutată la cea de-a cincea ședință de lucru a membrilor celor două Grupuri Locale de Experți (GLE) privind ocuparea femeilor din Ungheni și Cahul. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului „Abilitarea femeilor pentru Muncă Decentă și Viață Decentă”, implementat de Asociația Obștească „Făclia”.
În cadrul discuțiilor, reprezentanții Grupurilor Locale de Experți au reiterat că cele mai importante acțiuni pentru a dezvolta modelul de incluziune socio-economică trebuie să fie axate pe elaborarea unui mecanism de referire bazat pe parteneriate locale , dezvoltarea unei rețele de furnizori de servicii, consolidarea culturii și capacităților antreprenoriale în rândul femeilor, dezvoltarea infrastructurii de afaceri și promovarea antreprenoriatului social și a autoangajării.
Angela Ciocîrlan, manageră de proiect, președinta AO „Făclia”: „Platforma de dialog pe care am creat-o împreună cu reprezentanții Grupurilor Locale de Experți din regiunile Ungheni și Cahul are drept scop identificarea direcțiilor de intervenție cu privire la ocuparea femeilor. Lucrăm la elaborarea unei Agende locale de ocupare și a unui plan de acțiuni. Acesta va fi consultat cu toți partenerii, pentru a-l îmbunătăți și pentru a-l aduce la cea mai funcțională formă.”
Modelul de incluziune socio-economică are patru piloni de bază: mecanismul de referire bazat pe parteneriate, rețeaua de suport și asistență pentru femeile supraviețuitoare ale violenței în familie, strategia de identificare a beneficiarelor și metodologia de furnizare a serviciilor de abilitare socio-economică a femeilor din regiunile Ungheni și Cahul.
Tatiana Lazăr, vicepreședintă a raionului Ungheni, coordonatoarea Grupului Local de Experți din Ungheni: „Ședințele Cluburilor pentru Femei au scos la iveală acțiuni concrete pe care trebuie să le întreprindem pentru a ajuta beneficiarele în parcursul lor de incluziune socio-economică. În acest sens, am elaborat un plan de acțiuni care urmează a fi completat și aprobat la ședința Consiliului Raional Ungheni. Planul se va concentra pe abilitarea economică a femeilor, astfel încât acestea să-și valorifice potențialul și să participe activ în economie.”
Vladimir Calmîc, vicepreședinte al raionului Cahul, coordonator al Grupului Local de Experți din Cahul: „Pentru a realiza sarcinile propuse în cadrul proiectului, este important să înțelegem foarte bine necesitățile acestor femei. În contextul crizei economice globale, împreună cu asistenții sociali și toți cei implicați, avem misiunea de a ajuta femeile din cadrul Cluburilor pentru Femei și de a le oferi oportunități reale de angajare în câmpul muncii, prin implementarea acțiunilor comune axate pe abilitarea socio-economică a acestora.”
Proiectul își propune să susțină 80 de femei supraviețuitoare ale violenței domestice, pentru ca acestea să beneficieze de toate oportunitățile de integrare economică, dar și să îmbunătățească percepția cetățenilor despre fenomenul violenței în familie și a celei bazate pe gen, egalitatea de gen și drepturile femeilor.
Proiectul „Abilitarea femeilor pentru Muncă Decentă și Viață Decentă” se desfășoară în baza Acordului de Colaborare cu UN Women, în cadrul proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.
Seminarul 2 de Ziua InnoSchool, organizat pe 22 decembrie 2021, a reunit 46 de participanți: conducerea școlii, profesori, reprezentanți ai APL și ai organizațiilor societății civile din raionul Ungheni, Republica Moldova.
Evenimentul a fost o oportunitate excelentă de a prezenta și de a discuta realizările InnoSchool privind consolidarea inovației sociale și spiritului antreprenorial al elevilor din școlile secundare. Astfel, reprezentanții Asociației FĂCLIA au prezentat obiectivele stabilite de proiect către realizări până în prezent.
În cadrul evenimentului, profesorii care au fost implicați în Pilotarea programului InnoSchool au menționat că programul oferă abilități care susțin oportunitățile viitoare pentru elevi. Contribuie la dezvoltarea abilităților transferabile, inclusiv abilități de rezolvare a problemelor, gândire critică, creativitate, colaborare, comunicare și leadership.
De asemenea, pune accent pe împuternicirea studenților, inclusiv pe încredere și reziliență; angajament civic, cu tinerii angajându-se în comunitățile lor și câștigând respect; antreprenoriat, atât ca abilități, cât și ca mentalitate.
Scopul evenimentului Roadshow a fost acela de a crește interesul și cunoștințele tuturor părților interesate care nu au fost implicate în Pilot din școlile secundare cu privire la InnoSchool Learning System - Serious Game ca metodă de predare pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial al elevilor și de învățare despre antreprenoriatul social.
La eveniment din raionul Ungheni au participat aproape toți directorii școlilor. Astfel, evenimentul a reprezentat o oportunitate excelentă de împărtășire a rezultatelor obținute în cadrul proiectului de către școlile care au participat la Pilot. În același timp, reprezentanții celorlalte școli au fost invitați să învețe mai multe și, potențial, să implementeze programul InnoSchool în școlile lor.
Reprezentanții școlilor implicate în Pilot au menționat că, în final, elevii dobândesc abilități de viață și de carieră valoroase, dobândesc mentalitate și competențe antreprenoriale sociale, au o capacitate crescută de a aborda problemele sociale, bineînțeles că își construiesc abilitățile digitale. şi orientare în informare. Elevii au o mai bună înțelegere a problemelor și provocărilor societale - li se recomandă să-și exploreze comunitatea, să se uite în jur și să observe ce funcționează bine și ce ar putea fi îmbunătățit. Ei sunt adesea surprinși de ceea ce învață despre comunitatea lor, lucruri care au fost acolo și pe care nu le-au observat și la care nu le-au dat atenție.
Citește mai departe: ROADSHOW – eveniment de prezentare a Programului Inovativ InnoSchool
Asociația Obștească pentru Copii și Tineret „FĂCLIA” lansează concurs de selectare a unor experte/experți care vor realiza activități de formare sau consiliere în cadrul proiectului „Abilitarea femeilor pentru Muncă Decentă și Viață Decentă”, realizat în baza Acordului de Colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor), în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova.
Proiectul este implementat în 12 localități din raioanele Cahul și Ungheni (6 localități din raionul Ungheni: Mănoilești, Pîrlița, Rădenii Vechi, Zagarancea, Măcărești, municipiul Ungheni și 6 localități din raionul Cahul: Andrușul de Jos, Larga Nouă, Slobozia Mare, Văleni, Zîrnești, municipiul Cahul).
Asociația „FĂCLIA” își propune să abiliteze economic 80 de femei supraviețuitoare ale violenței, prin dezvoltarea unui Model de incluziune socio-economică. Astfel, inițiativa va conecta femeile care au suferit în urma violenței în familie și părțile responsabile de angajare, autoangajare și antreprenoriat.
Termenii de referință aferenți fiecărei poziții și condițiile de aplicare la concurs pot fi accesați aici:
Oferta tehnică şi financiară va fi prezentată până la data de 12 decembrie 2021, prin e-mail la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Ești tânăr, Cauți un loc de muncă? Dorești să progresezi în carieră?
Cauți oportunități pentru siguranța unui job, precum și asigurarea unui câștig cât mai mare
Deseori îți pui întrebarea: Ce meserie să-mi aleg ca să câștig foarte bine?
Ce poți?...
Ce vrei? ......
Care este vocația ta?
Cum să nu dai greș în alegerea carierei?
Noi îți oferim posibilități de dezvoltare a competențelor care vor contribui la creșterea nivelului de informare a tinerilor referitor la drepturi și oportunitățile de angajare și antreprenoriat.
Înscrierea la Program se face prin completarea acestui formular de aplicare: https://bit.ly/3ajknSK
Informațiile colectate ne vor permite să planificăm sesiunile în corespundere cu așteptările și disponibilitatea ta.
Ești tânăr, Cauți un loc de muncă? Dorești să progresezi în carieră?
Cauți oportunități pentru siguranța unui job, precum și asigurarea unui câștig cât mai mare
Deseori îți pui întrebarea: Ce meserie să-mi aleg ca să câștig foarte bine?
Ce poți?...
Ce vrei? ......
Care este vocația ta?
Cum să nu dai greș în alegerea carierei?
Noi îți oferim posibilități de dezvoltare a competențelor care vor contribui la creșterea nivelului de informare a tinerilor referitor la drepturi și oportunitățile de angajare și antreprenoriat.
Înscrierea la Program se face prin completarea acestui formular de aplicare: https://bit.ly/3ajknSK
Informațiile colectate ne vor permite să planificăm sesiunile în corespundere cu așteptările și disponibilitatea ta.